BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Kış Aylarında Hangi Meyveler Yenmelidir?
Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Ancak bu zamanda hemen hemen her sebze ve meyveyi her ayda tezgahlar da görmemiz mümkün. Bu duruma alabileceğimiz en büyük önlem meyve ve sebzelerin hangi aylarda yetiştiğini bilmektir. Besinleri mevsimlerine göre tüketmek içerisinde bulunan besin değerleri ve vitaminleri alabilmemiz açısından dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Özellikle de kış aylarında vücut direncinin düşmesini engellemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kilo almayı önlemek için bol bol kış besinlerinin tüketilmesi gerekir. Peki kışın tüketilmesi gereken besinler nelerdir?
Elma;
Elma, dünya çapında en fazla tüketilen meyveler arasında belki de birinci sıradadır. Elmanın sağlıktan sindirim sitemine, cilt hastalıklarından kalp damar sağlığına kadar birçok organa faydası vardır. Elma ayrıca içerdiği besin, vitamin ve elementler yardımıyla vücudu güçlendirir ve hastalıklarla mücadelede yardımcı olur. Önemli bir A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.
Muz;
Muz, doğanın bize sunduğu mükemmel aperitif yiyeceklerinden birisidir. Muzun bu değeri diğer besinlerde olduğu gibi içerdiği zengin mineraller, vitaminler ve sağlığımıza katkı sağlayan diğer elementlerdendir. Muz zengin miktarda kalori, protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C vitaminlerini içermektedir.
Ayva;
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış hastalıklardan korunmak için bire bir olan ayva, aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflama reçetelerinin de olmazsa olmazıdır. Ayva, limon ve tarçınla birlikte tüketildiğinde de şeker dengesi ile diyabet hastalığında etkin rol üstlenir.
Nar;
İçerdiği vitamin ve mineraller ile hastalıklara karşı koruyan, ara öğün olarak yoğurt ile birlikte tüketildiğinde de zayıflamaya yardımcı olan en iyi antioksidanlardandır. Yaşlanma karşıtı narı, salatalarınızda 2 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
Trabzon Hurması;
İdrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar. Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir. Trabzon hurması ağacı gövde kabuğu kanamayı durdurucu etki yapar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.
Kivi;
Bir adet kivi tüketimi günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılar. C vitamini dışında A, B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir ve protein içerir. Grip ve nezle gibi kış hastalıklarına iyi gelir, kanser önleyici özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini düzenler.
Portakal;
Kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinden portakal, C vitamini yönünden oldukça zengin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklara karşı korur. Portakal içerdiği A, B1, B2, P vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve magnezyum yönünden de zengindir. Vücudunuzdaki tüm damarları güçlendirerek kalbi korur. Kanı temizler, uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir. Hazmı kolaylaştırır. Kanın pıhtılaşmasını engeller ve mide – pankreas kanserini önlemeye yardımcı olur. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Mandalina;
Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle vücudunuzun soğuk algınlığına, nezle ve gribe karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Ayrıca bazı besinlerden aldığınız aktif olmayan demiri aktif hale getirerek bilişsel performansınızı da artırır.
Greyfurt;
Suyunda bulunan antioksidanlar damarları güçlendirir ve kalbin zarar görmesini engeller. İçerisinde bolca A, C ve E vitamini bulunur.