SEBZE VE MEYVE TEDARİĞİNDE LİDER FİRMA

15 Yıldır Taze ve Kaliteli Ürünlerini Sizlere Sunuyor...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Sebzelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sebzeler beslenmemizin önemli bir bölümünü oluşturur. İçinde bulundurdukları antioksidanlar sayesinde bizi sağlıklı kılarlar. Sebzeleri tazeyken tükettiğimizde, içerdikleri tüm besin değerlerinden faydalanabiliriz. Çünkü sebzeler dalından koparıldıktan sonra besin değerlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlarlar. Bu nedenle bu yazımızda sizler için sebzelerin tazeliğini nasıl anlayacağınızı araştırdık.
DOMATES:Domatesler dalında yeterince olgunlaşmadan toplandığında, gerçek lezzetlerine ulaşamazlar. Bu nedenle, domates satın alırken, tamamen olgunlaşmış, güzel kokulu olanları tercih edin. Güzel kokulu domates en lezzetli olandır. Domatesin sapını koklayın. Eğer sapında doğal kokusu mevcut ise satın alın, fakat sapında koku yok ise, bu domates lezzetli değildir.
BİBER:Biber satın alırken, canlı renkte olan, elinize aldığınızda incecik ve çıtır çıtır ses çıkaranları tercih edin. Sert ve çok büyük olan biberler kartlaşmış veya hormonlu olanlardır.
KEREVİZ:Kök kereviz şeftaliden kavun büyüklüğüne kadar çeşitlilik gösterir. Kereviz satın alırken yapraklarının yeşil, diri ve kahverengi lekelerinin olmamasına dikkat edin. Kereviz ele ağır gelmelidir. Aksi halde içi boş ve liflidir. Köklerini ve yapraklarını buzlukta saklayabilirsiniz fakat sebzenin kendisi buzlukta saklanmaya uygun değildir.
HAVUÇ:Havuç satın alırken kök kısımlarının taze görünmesi önemlidir. Taze havuç sert, canlı renkte olmalı, solgun ve esnek olmamalıdır. Havuçları saplarıyla satın aldıysanız, kese kağıdına koymadan önce saplarını kesin. Çünkü saplar havucun nemini kaybetmesine neden olur. Havuç haftalarca buzdolabında bozulmadan saklanabilir fakat bu esnada mutlaka lezzetini ve besin değerini az da olsa kaybedecektir.
Havuç alırken, bir tane havucu iki ucundan tutup yavaşça bükün. Esniyorsa taze değildir. Eğer bükmenize direniyorsa veya hemen kırılıyorsa tazedir.
ISPANAK:Ispanak satın alırken kuru olmasına, küçük, yeşil ve ince yapraklı olmasına dikkat edin. Kökleri sararma yapmışsa almayın.
PATLICAN:Patlıcan alırken, sıkı, pürüzsüz ve kahverengi lekeleri olmayanları tercih edin. Küçük, olgunlaşmamış patlıcanlar en iyileridir. Büyük ve olgunlaşmış patlıcanlar çok fazla tohumlu ve acımsı olabilirler.Tazeliğini kontrol etmek için patlıcanı hafifçe sıkın. Eğer tekrar eski haline dönüyorsa patlıcanlar taze demektir fakat sıktıktan sonra yapısı düzelmiyorsa içi lapalaşmış, bayatlamış demektir. Eğer patlıcanı sıktığınızda herhangi bir esneme olmuyorsa, çok erken toplanmıştır.
Ayrıca patlıcanın içinin kurumuş olup olmasığına dikkat edin. Patlıcana hafifçe parmaklarınızla vurun, eğer içinden boş bir ses geliyorsa almayın. Aldıktan sonra 1-2 gün içinde patlıcanlarınızı tüketin.
Közleme yapacaksanız kalın patlıcan tercih edin ve boyu da patlıcanları közleyeceğiniz kabın boyuna uygun olmalıdır. İmambayıldı veya karnıyarık yapacaksanız daha ince ve orta boy olanları almalısınız.
TAZE FASULYE:Taze fasulyeyi satın alırken bir tane kırın ve çıtır çıtır olmasına dikkat edin. Eğer kırdığınızda fasulyede esneme varsa yada kırılmıyorsa bu taze olmadığını gösterir. Aldıktan sonra, hemen pişirin çünkü taze fasulye tazeliğini çabuk kaybeden bir sebzedir.
BAMYA:Bamya satın alırken, küçük, parlak, yeşil ve taze olanları tercih edin. Elinize aldığınızda bamyalar sert olmamalıdır. Sapları kolayca kırılmalıdır. Dışarıdan tohumları farkedilen bamyalar kartlaşmıştır.
KARNABAHAR:Karnabahar satın alırken, sıkı bir yapısının olmasına ve çiçeklerinin sık sık olmasına dikkat edin. Üzerinde lekeler varsa bu çok taze olmadığını gösterir. Bu sebzeyi buzdolabında 5 günden fazla bekletmeyin.
KIVIRCIK:Kıvırcık satın alırken, sapının çok sağlam olmasına, yapraklarının incecik ve koyu renk olmasına dikkat edin. Yapraklarını ayırıp içinde böcek olup olmadığını kotrol edin. Kıvırcığı buzdolabında bir haftadan fazla saklamayın.
PIRASA:Pırasa ne kadar ince ise o kadar taze ve lezzetlidir. Pırasayı buzdolabında 1 haftadan fazla saklayabilirsiniz.
LİMON:Limon boyutuna göre ağır olmalıdır. Çünkü limon ne kadar ağır ise o kadar sulu demektir. İnce kabuklu, lekesiz ve parlak olan limonlar en iyileridir. Limonu buz dolabında üç hafta saklayabilirsiniz.
TURP:Turp satın alırken, üzerinde yeşil yaprakları olanları tercih edin. Çünkü bu taze olduğunu gösterir. Eve gelir gelmez, yeşil yapraklarını kesin. Yapraksız olanları satın alırken ise, sert, ağır ve üzeri lekesiz, çiziksiz olanları tercih edin. Turpları buzdolabında iki hafta saklayabilirsiniz.
BROKOLİ:Brokoli satın alırken, sapının sıkı olmasına, yapraklarının canlı ve koyu yeşil renkte olmasına dikkat edin. Brokolinin çiçekleri koyu yeşil ve birbirine bitişik olmalıdır. Çiçeklerinde sararmalar varsa, bu brokolinin çok taze olmadığını gösterir. Brokoliyi alırken koklayın. Eğer yoğun bir kokusu ve gevşek bir yapısı varsa almayın.
MISIR:Mısır satın alırken, koçana sıkıca sarılmış yeşil yapraklı olanları tercih edin. İçindeki tanelerde bozulmalar olmuşsa, bu taze olmadığını gösterir.
KARALAHANA:Karalahana satın alırken, koyu yeşil yapraklı, canlı ve sıkı yapraklarının olmasına dikkat edin. Yapraklarda solma, esneme yada sararma varsa, almayın.
SARIMSAK:Sarımsak alırken, sarımsakların büyük, tombul, sıkı ve dış kabuklarının ipek gibi incecik olmasına dikkat edin. Sarımsaklar süngerimsi, yumuşak ve buruş buruş olmamalı. Sarımsak tüm yıl boyunca kolayca bulabileceğiniz bir sebzedir. Sarımsağı toz, kurutulmuş, taze, pure ve yağın içinde bekletilmiş halleriyle bulmanız mümkündür.
KURU SOĞAN:Kuru soğan satın alırken, sıkı, ağır ve ince kabuklu olanları tercih edin. Yumuşak, filizlenmiş, nemlenmiş, kötü kokulu soğanları almayın. Eğer hafif bir koku bile varsa, soğan dıştan iyi görünse de, içinde bir yerlerde çürüme başlamış demektir.
BEZELYE:Bezelye ilkbahardan kış başına kadar bulabileceğiniz bir sebzedir. Bezelye satın alırken, kabuklarının sıkı, kadifemsi ve düz olmasına dikkat edin. Rengi ne çok koyu ne de çok açık olmalı. Renkleri çok koyu, çok açık, sarı yada beyaza dönük ise alınmamalıdır. Ayrıca kabukları çok şişkin, sulu ve küflenmiş olanlar tercih edilmemelidir. Bezelye alındıktan hemen sonra pişirilmelidir. Özellikle kabuklarından ayırdıktan sonra ya hemen pişirilmeli veya buzluğa konulmalıdır. Aksi taktirde bezelyeler iki gün içinde filizlenmeye başlayacaktır.
PATATES:Patates satın alırken, düzgün şekilli, dışı pürüzsüz ve darbesiz olanları seçin. Haşlama ve salatalar için yeni patatesleri seçin. Bunlar sert ve ince kabuklu olurlar. Üzeri lekeli ve güneş yanığı olan patatesleri almayın. Çünkü bu patateslerin kabuklarının altı yeşilimsidir. Alırken, kızartmalık mı veya yemeklik patates mi istediğinizi belirtin. Çünkü kızartmalık patates çok lezzetlidir fakat yemek yapmak için kullanıldığında sert olduğu için geç pişer.
KABAK:Kabak satın alırken, kabuklarının incecik, parlak ve canlı olmasına dikkat edin. Taze bir kabağı elinize aldığınızda elinizden ayrılmaz, sanki bütünleşir. Çok sert, rengi solmuş, çok büyük, suyu çekilmiş kabakları satın almayın.
 

Sebzelerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • KALİTELİ ÜRÜN
  • ZAMANINDA ULAŞIM
  • TAZE ÜRÜN
  • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ